Tipsa en vän
Skidtur i djurens spår

Nattens händelser i snön

Lodjur i snö Foto: Staffan Widstrand
Bykhuset på Ulvbomuren Foto: Ulvsbomuren Vildmark & Lantliv

Efter ett snöfall blir storskogen som en öppen bok. Spårlöpor, vingavtryck och revirmarkeringar avslöjar vem som har gjort vad och ibland även varför. En erfaren spårguide kan läsa och förklara tecknen i snön. Berättelser om varelser som återkommer när kvällens viltsupé serveras med flämtande stearinljus och gnistrande snö utanför fönstret.

Det är gott om vilt i Västmanlands storskogar, men de flesta djuren håller sig undan. Få av oss har någonsin fått en skymt av ett lodjur, men just lo, varg och räv är några av djuren runt Ulvsbomuren. Skygga rovdjur som under vintern bland annat jagar rådjur, älg och hare. Efter ett gynnsamt snöfall avslöjas inte bara den biologiska mångfalden, utan även vilka äventyr på liv och död som har utspelat sig i storskogen under natten.

Om det kan vår vildmarksguide berätta på en guidad skidtur efter olika spårlöpor. Med lite tur upptäcker vi kanske en tjädertupp eller några orrar i en trädtopp, och spår i snön efter skogshönsen, en uggla som har slagit en skogsmus eller hålet efter rävens krumsprång efter sork där nere under snötäcket. Någonstans under turen hittar vi också själva en lämplig plats för att äta vår medhavda lunch och njuta av vinterskogens totala tystnad.

På eftermiddagen, med rosiga kinder, kommer vi tillbaka till Ulvsbomurens timrade stugor där en värmande brasa väntar. Efter en stunds kvalitetstid med en bok, småprat eller en tupplur är det åter dags för älgar, rådjur, skogshöns eller något annat vilt. Den här gången kärleksfullt anrättat i en unik trerätters viltmiddag. Här blandas fårgårdens eget kött, grönsaker och örter på ett smakfullt vis samman med skogens råvaror som vilt, svamp, bär, fisk eller kräftor.

Kvällen rundas av med ytterligare vildmarkslyx i form av den vedeldade bastun. Att få rulla runt i snön i vinternatten efter ett hett bastubad är inte bara uppfriskande utan skrämmer också alla storstadsproblem på flykten. Du och din grupp, familj eller kompisgäng disponerar dessutom alltid Ulvsbomuren exklusivt för er själva.

Information och pris
Arrangemang Skidtur i djurens spår
Arrangörens benämning Skidpaket
Arrangör Ulvsbomuren Vildmark & Lantliv
Säsong 2017-01-01 - 2017-03-31
Not säsong Tillgången på snö påverkar säsongens början och slut.
Inga fasta datum.
Kontakta arrangören för mer information och bokning.
Reslängd 3 dagar
Deltagare 4 - 8 personer
Normalpris / vuxen SEK 2 750
Alternativ Halva priset för barn mellan 8-12 år.
Ingår i priset Helpension med två middagar, en lunch och två frukostar. Guidad skidtur, vedeldad bastu och lån av skidor och pjäxor.
Boende I dubbel- eller familjerum med delat badrum i något av gårdens timmerhus.
Förkunskaper Inga, förutom normal rörlighet för skidtur i skog och obanad terräng. Rekommenderad minimiålder: 8 år.
Komma hit Tåg till Ramnäs via Västerås eller Fagersta. Hämtning kan ordnas. Egen bil enligt vägbeskrivning på arrangörens egen webbsida.
 

Kontakta Ulvsbomuren Vildmark & Lantliv
Hemsida www.ulvsbomuren.se
E-post [email protected]
Andra Naturens Bästa arrangemang inom

Andra Naturens Bästa arrangemang i